середа, 2 листопада 2016 р.

Дієта від раку молочної залози. Міфи та реальність.

Не існує ні дієти, ні продуктів, які змогли б запобігти розвитку раку молочної залози. Але деякі продукти допоможуть вашому тілу бути здоровішим, тримати імунну систему в тонусі, а це важливий фактор в зменшенні ризику розвитку раку.

Як показують дослідження, правильно підібрана дієта допомагає зменшити ризик ракових захворювань всіх типів до 40 відсотків.

Фрукти, овочі, боби і цільні злаки допоможуть відчути себе краще і дати необхідну енергію організму. А вживання продуктів вирощених без пестицидів допоможуть захистити клітини від небажаних змін, які спостерігаються на лабораторних тваринах.

Рак молочної залози менш розповсюджений в країнах, де поширена рослинна дієта з низьким вмістом жиром (поліненасичених і насичених жирів). Хоча клінічні дослідження, проведені в США, не довели, що збільшення ризику раку молочної залози пов'язано з вживанням жирної їжі. Але було доведено, що дівчатка, який вживали їжу багаті на жири в протуберантний період, навіть якщо вони не страждали на ожиріння і надмірної ваги, мають підвищений ризик ракових пухлин молочних залоз в наступний період життя.

Необхідно більше даних для розуміння того, як дієта впливає на ризик розвитку раку молочної залози. Але одне ясно - кількість калорій необхідно враховувати. Висококалорійна дієта веде до ожиріння і набору ваги, що є безумовним фактором ризику в розвитку ряду тяжких захворювань. Жінки з зайвою вагою входять до групи ризику щодо раку грудей, оскільки зайві жирові клітини виробляють естероген, що стимулює ріст додаткових клітин в грудях. Цей посилений ріст і збільшує ризик розвитку ракових пухлин.

Багато лікарів і дієтологи з нетерпінням очікують результати дослідницької програми WHEL (Women's Healthy Eating and Living). Її мета вивчити вплив дієти з низьким вмістом жирів, багатою на овочі та фрукти на рівень ракових захворювань молочної залози. Дослідження розпочато в 1999 році і розрахований на кілька десятиліть.

А поки йдуть гарячі дебати з цього питання, дієтологи рекомендують дотримуватися наступного антиракового раціону

Вживайте овочі та фрукти в достатній кількості, не менше 5 порцій на день

Більшість дієтологів згодні з тим, що раціон багатий на рослинну їжу здоровіше, ніж дієта, яка складається з тваринних жирів, білків і вуглеводів. Овочі та фрукти містять меншу кількість жирів і більше клітковини, ніж продукти тваринного походження. При цьому вони містити однакову кількість поживних речовин. Декілька простих порад, як додати овочі і фрукти в ваш раціон:
  • Купуйте нові овочі і фрукти при відвідуванні магазину. Здорова дієта означає, що ви повинні вживати різні продукти. Звичайно, в моркві багато вітамінів, але якщо ви постійно будете їсти моркву, то здоров'я це вам не додасть. Потіште себе медової динею. Не бійтеся спробувати щось нове! Покладіть кілька баклажанів і трохи спаржі у ваш візок. У багатьох магазинах ви зможете знайти інструкцію як їх приготувати.
  • Додайте дрібно нарізаний гарбуз, цибулю та моркву в свіжоприготовлену або консервовану приправу до спагеті та іншим макаронних виробів. І чим більше овочів, тим краще!
  • Їжте більше томатів. Додавайте помідори в салати, сандвічі і соки. Помідор в будь-якому вигляді не втрачає свою поживну цінність.
  • Віддавайте перевагу цілом фруктам перед вичавленим соком. У цілих фруктах менше калорій, більша кількість клітковини і вони дають більше почуття ситості. Сухі фрукти можуть теж збагатити вашу дієту. У них більший вміст клітковини і калорій, ніж у свіжих продуктах.
  • Використовую в якості легкої закуски моркву і селеру, які вирощені органічним способом.
  • Кидайте пригорщі шпинату в рагу і супи.
  • Додавайте дрібно нарізану зелену цибулю, салат, капусту в картопляні салати
  • Заморожуйте виноград і ягоди в одноразових контейнерах протягом літніх періодів.
Обмежте вживання жиру
  • Спробуйте зменшити кількість щоденних калорій, які отримуєте від жирів, до 20%. Слід зазначити, що в середньому калорії з жирів становить 35% щорічного раціону.
  • Вживайте менше заправки до салатів. Використовуйте заправку з низьким вмістом жирів або поставте перед собою невелику кількість заправки і занурюйте в неї кінчик виделки перед тим, як брати салат.
  • Готуйте овочевий або курячий бульйон замість того, щоб використовувати соняшникову олію або вершкове масло
  • Обмежте використання масла і вершкового сиру. Використовуйте інші продукти для бутербродів - шматочки фруктів або джем.
  • Відмовтесь від продуктів з високим вмістом жирів (смажена їжа, маргарин) і поступово знижуйте кількість жирів у вашому раціоні.
  • Уникайте м'ясних продуктів і ковбас. Як правило, у них велика кількість жирів, солі та інших консервантів. Віддавайте перевагу не жирному м'ясу та м'ясу птиці.
  • Зрізуйте шматки жиру з м'яса і риби
  • Знімайте шкіру з м'яса, птиці та риби
Змішуйте різні джерела білків 

Деякі дослідження показують зв'язок між вживанням червоного м'яса і раком молочної залози. У більшості випадках мають на увазі оброблені м'ясні продукти з великим вмістом жирів, солі, нітратів, а також яловичини з високим вмістом гормонів та антибіотиків. Вам необхідно варіювати різні джерела білків, якщо хочете обмежити вживання червоного м'яса.
  • Спробуйте замінити яловичину і свинину рибою або бараниною
  • Вживайте омлет з яєць на обід замість м'яса
  • Використовуйте боби і сою як головну страву, спробуйте новий вегетаріанський соус чилі.
  • Раз на тиждень вживай курятину
  • Спробуй відбивну з індички замість свинини
Додай здоров'я в свій раціон. Ось ще кілька порад, які допоможуть оздоровити ваш раціон:
  • Вибирай знежирене молоко та інші молочні продукти. Якщо вам подобається незбиране молоко, то розбавляте його молоком з низьким вмістом жиру, для того, щоб звикнути до змін. Ви можете перейти на органічні молочні продукти з більш високим вмістом поживних речовин, в тому числі і антиоксидантів. Це дозволяє уникнути вживання гормонів, які дають коровам для збільшення продуктивності.
  • Уникайте солоних, маринованих і копчених продуктів. Вони містить багато солі і нітратів, які сприяє розвитку гіпертонічної хвороби.
  • Віддавайте перевагу маленьким щоденним порцій м'яса і курятини, але не більше кілограма. Якщо ви вживаєте м'ясо двічі на день, то в кожній порції не повинно бути понад 500 грамів.
  • Готуйте їжу в духовці, а не на сковорідці. Це зменшує кількість калорій в кінцевому продукті
  • Заповніть тарілку низькокалорійними продуктами. Вміст вашої тарілки на дві третини має складатися з овочів, фруктів, бобів і на одну третину з м'яса і молочних продуктів. Спробуйте шпинат, перець, приготовані на пару чи запечені овочі для того, щоб зробити ваш раціон більше вегетаріанським.
  • Використовуй здорові легкі закуски. Спробуйте органічну морква, солодкий перець, апельсин, знежирений йогурт або жменю мигдалю.
  • Вживайте більше клітковини. Крім профілактики закрепів, клітковина допоможе знизити рівень холестерину і цукру в крові. Необроблені овочі, фрукти і цільні зерна є прекрасним джерелом клітковини. Вибирайте на сніданок злакові з високим вмістом клітковини або додавайте кілька ложок висівок в вашу улюблену кашу.
  • Використовуйте борошно грубого помелу замість білої при випічці. Додавайте боби і квасоля в супи і салати. Використовуйте овочі для заправки макаронних різних виробів.
  • Віддавай перевагу органічним продуктам. Існують обгрунтовані твердження, що хімічні препарати, які використовуються в сільському господарстві, можуть викликати проблеми зі здоров'ям, включаючи і підвищений ризик раку молочної залози. Для того щоб зменшити вплив пестицидів на здоров'я, рекомендують купувати продукти, які вирощені за допомогою органічних технологій.
Підібрати оптимальну дієту з урахуванням індивідуальних особливостей і останніх віянь в раціональному харчуванні допоможе тільки ваш особистої лікар

Немає коментарів:

Дописати коментар