Не існує ні дієти, ні продуктів, які змогли б запобігти розвитку раку молочної залози. Але деякі продукти допоможуть вашому тілу бути здоровішим, тримати імунну систему в тонусі, а це важливий фактор в зменшенні ризику розвитку раку.
Як показують дослідження, правильно підібрана дієта допомагає зменшити ризик ракових захворювань всіх типів до 40 відсотків.
Фрукти, овочі, боби і цільні злаки допоможуть відчути себе краще і дати необхідну енергію організму. А вживання продуктів вирощених без пестицидів допоможуть захистити клітини від небажаних змін, які спостерігаються на лабораторних тваринах.
Рак молочної залози менш розповсюджений в країнах, де поширена рослинна дієта з низьким вмістом жиром (поліненасичених і насичених жирів). Хоча клінічні дослідження, проведені в США, не довели, що збільшення ризику раку молочної залози пов'язано з вживанням жирної їжі. Але було доведено, що дівчатка, який вживали їжу багаті на жири в протуберантний період, навіть якщо вони не страждали на ожиріння і надмірної ваги, мають підвищений ризик ракових пухлин молочних залоз в наступний період життя.
Необхідно більше даних для розуміння того, як дієта впливає на ризик розвитку раку молочної залози. Але одне ясно - кількість калорій необхідно враховувати. Висококалорійна дієта веде до ожиріння і набору ваги, що є безумовним фактором ризику в розвитку ряду тяжких захворювань. Жінки з зайвою вагою входять до групи ризику щодо раку грудей, оскільки зайві жирові клітини виробляють естероген, що стимулює ріст додаткових клітин в грудях. Цей посилений ріст і збільшує ризик розвитку ракових пухлин.
Багато лікарів і дієтологи з нетерпінням очікують результати дослідницької програми WHEL (Women's Healthy Eating and Living). Її мета вивчити вплив дієти з низьким вмістом жирів, багатою на овочі та фрукти на рівень ракових захворювань молочної залози. Дослідження розпочато в 1999 році і розрахований на кілька десятиліть.
А поки йдуть гарячі дебати з цього питання, дієтологи рекомендують дотримуватися наступного антиракового раціону
Вживайте овочі та фрукти в достатній кількості, не менше 5 порцій на день
Більшість дієтологів згодні з тим, що раціон багатий на рослинну їжу здоровіше, ніж дієта, яка складається з тваринних жирів, білків і вуглеводів. Овочі та фрукти містять меншу кількість жирів і більше клітковини, ніж продукти тваринного походження. При цьому вони містити однакову кількість поживних речовин. Декілька простих порад, як додати овочі і фрукти в ваш раціон:
Деякі дослідження показують зв'язок між вживанням червоного м'яса і раком молочної залози. У більшості випадках мають на увазі оброблені м'ясні продукти з великим вмістом жирів, солі, нітратів, а також яловичини з високим вмістом гормонів та антибіотиків. Вам необхідно варіювати різні джерела білків, якщо хочете обмежити вживання червоного м'яса.
Як показують дослідження, правильно підібрана дієта допомагає зменшити ризик ракових захворювань всіх типів до 40 відсотків.
Фрукти, овочі, боби і цільні злаки допоможуть відчути себе краще і дати необхідну енергію організму. А вживання продуктів вирощених без пестицидів допоможуть захистити клітини від небажаних змін, які спостерігаються на лабораторних тваринах.
Рак молочної залози менш розповсюджений в країнах, де поширена рослинна дієта з низьким вмістом жиром (поліненасичених і насичених жирів). Хоча клінічні дослідження, проведені в США, не довели, що збільшення ризику раку молочної залози пов'язано з вживанням жирної їжі. Але було доведено, що дівчатка, який вживали їжу багаті на жири в протуберантний період, навіть якщо вони не страждали на ожиріння і надмірної ваги, мають підвищений ризик ракових пухлин молочних залоз в наступний період життя.
Необхідно більше даних для розуміння того, як дієта впливає на ризик розвитку раку молочної залози. Але одне ясно - кількість калорій необхідно враховувати. Висококалорійна дієта веде до ожиріння і набору ваги, що є безумовним фактором ризику в розвитку ряду тяжких захворювань. Жінки з зайвою вагою входять до групи ризику щодо раку грудей, оскільки зайві жирові клітини виробляють естероген, що стимулює ріст додаткових клітин в грудях. Цей посилений ріст і збільшує ризик розвитку ракових пухлин.
Багато лікарів і дієтологи з нетерпінням очікують результати дослідницької програми WHEL (Women's Healthy Eating and Living). Її мета вивчити вплив дієти з низьким вмістом жирів, багатою на овочі та фрукти на рівень ракових захворювань молочної залози. Дослідження розпочато в 1999 році і розрахований на кілька десятиліть.
А поки йдуть гарячі дебати з цього питання, дієтологи рекомендують дотримуватися наступного антиракового раціону
Вживайте овочі та фрукти в достатній кількості, не менше 5 порцій на день
Більшість дієтологів згодні з тим, що раціон багатий на рослинну їжу здоровіше, ніж дієта, яка складається з тваринних жирів, білків і вуглеводів. Овочі та фрукти містять меншу кількість жирів і більше клітковини, ніж продукти тваринного походження. При цьому вони містити однакову кількість поживних речовин. Декілька простих порад, як додати овочі і фрукти в ваш раціон:
- Купуйте нові овочі і фрукти при відвідуванні магазину. Здорова дієта означає, що ви повинні вживати різні продукти. Звичайно, в моркві багато вітамінів, але якщо ви постійно будете їсти моркву, то здоров'я це вам не додасть. Потіште себе медової динею. Не бійтеся спробувати щось нове! Покладіть кілька баклажанів і трохи спаржі у ваш візок. У багатьох магазинах ви зможете знайти інструкцію як їх приготувати.
- Додайте дрібно нарізаний гарбуз, цибулю та моркву в свіжоприготовлену або консервовану приправу до спагеті та іншим макаронних виробів. І чим більше овочів, тим краще!
- Їжте більше томатів. Додавайте помідори в салати, сандвічі і соки. Помідор в будь-якому вигляді не втрачає свою поживну цінність.
- Віддавайте перевагу цілом фруктам перед вичавленим соком. У цілих фруктах менше калорій, більша кількість клітковини і вони дають більше почуття ситості. Сухі фрукти можуть теж збагатити вашу дієту. У них більший вміст клітковини і калорій, ніж у свіжих продуктах.
- Використовую в якості легкої закуски моркву і селеру, які вирощені органічним способом.
- Кидайте пригорщі шпинату в рагу і супи.
- Додавайте дрібно нарізану зелену цибулю, салат, капусту в картопляні салати
- Заморожуйте виноград і ягоди в одноразових контейнерах протягом літніх періодів.
- Спробуйте зменшити кількість щоденних калорій, які отримуєте від жирів, до 20%. Слід зазначити, що в середньому калорії з жирів становить 35% щорічного раціону.
- Вживайте менше заправки до салатів. Використовуйте заправку з низьким вмістом жирів або поставте перед собою невелику кількість заправки і занурюйте в неї кінчик виделки перед тим, як брати салат.
- Готуйте овочевий або курячий бульйон замість того, щоб використовувати соняшникову олію або вершкове масло
- Обмежте використання масла і вершкового сиру. Використовуйте інші продукти для бутербродів - шматочки фруктів або джем.
- Відмовтесь від продуктів з високим вмістом жирів (смажена їжа, маргарин) і поступово знижуйте кількість жирів у вашому раціоні.
- Уникайте м'ясних продуктів і ковбас. Як правило, у них велика кількість жирів, солі та інших консервантів. Віддавайте перевагу не жирному м'ясу та м'ясу птиці.
- Зрізуйте шматки жиру з м'яса і риби
- Знімайте шкіру з м'яса, птиці та риби
Деякі дослідження показують зв'язок між вживанням червоного м'яса і раком молочної залози. У більшості випадках мають на увазі оброблені м'ясні продукти з великим вмістом жирів, солі, нітратів, а також яловичини з високим вмістом гормонів та антибіотиків. Вам необхідно варіювати різні джерела білків, якщо хочете обмежити вживання червоного м'яса.
- Спробуйте замінити яловичину і свинину рибою або бараниною
- Вживайте омлет з яєць на обід замість м'яса
- Використовуйте боби і сою як головну страву, спробуйте новий вегетаріанський соус чилі.
- Раз на тиждень вживай курятину
- Спробуй відбивну з індички замість свинини
- Вибирай знежирене молоко та інші молочні продукти. Якщо вам подобається незбиране молоко, то розбавляте його молоком з низьким вмістом жиру, для того, щоб звикнути до змін. Ви можете перейти на органічні молочні продукти з більш високим вмістом поживних речовин, в тому числі і антиоксидантів. Це дозволяє уникнути вживання гормонів, які дають коровам для збільшення продуктивності.
- Уникайте солоних, маринованих і копчених продуктів. Вони містить багато солі і нітратів, які сприяє розвитку гіпертонічної хвороби.
- Віддавайте перевагу маленьким щоденним порцій м'яса і курятини, але не більше кілограма. Якщо ви вживаєте м'ясо двічі на день, то в кожній порції не повинно бути понад 500 грамів.
- Готуйте їжу в духовці, а не на сковорідці. Це зменшує кількість калорій в кінцевому продукті
- Заповніть тарілку низькокалорійними продуктами. Вміст вашої тарілки на дві третини має складатися з овочів, фруктів, бобів і на одну третину з м'яса і молочних продуктів. Спробуйте шпинат, перець, приготовані на пару чи запечені овочі для того, щоб зробити ваш раціон більше вегетаріанським.
- Використовуй здорові легкі закуски. Спробуйте органічну морква, солодкий перець, апельсин, знежирений йогурт або жменю мигдалю.
- Вживайте більше клітковини. Крім профілактики закрепів, клітковина допоможе знизити рівень холестерину і цукру в крові. Необроблені овочі, фрукти і цільні зерна є прекрасним джерелом клітковини. Вибирайте на сніданок злакові з високим вмістом клітковини або додавайте кілька ложок висівок в вашу улюблену кашу.
- Використовуйте борошно грубого помелу замість білої при випічці. Додавайте боби і квасоля в супи і салати. Використовуйте овочі для заправки макаронних різних виробів.
- Віддавай перевагу органічним продуктам. Існують обгрунтовані твердження, що хімічні препарати, які використовуються в сільському господарстві, можуть викликати проблеми зі здоров'ям, включаючи і підвищений ризик раку молочної залози. Для того щоб зменшити вплив пестицидів на здоров'я, рекомендують купувати продукти, які вирощені за допомогою органічних технологій.
Немає коментарів:
Дописати коментар